آیین تجلیل از ۴ مهندس برجسته کشاورزی در سال جاری 

 

داوری اردکانی: رابطه علم و کشاورزی در سال‌های اخیر خوشایند نیست

رئیس فرهنگستان علوم در آیین تجلیل از ۴ مهندس برجسته کشاورزی در سال جاری گفت: تاریخ رابطه علم و کشاورزی در چند سال اخیر، تاریخ چندان خوشایندی نیست. چون ما علم را وارد کشاورزی نکردیم بلکه در رسم و آیین کشاورزی دخالت کردیم.

نخستین دوره معرفی و تجلیل از مهندسان برجسته کشاورزی و منابع طبیعی کشور، منتخب فرهنگستان علوم در سال 1393، روز گذشته (پنجشنبه 14 اسفند) با حضور رئیس فرهنگستان علوم برگزار شد.

در این آیین که به همت گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم برگزار شد، از 4 مهندس برجسته کشاورزی و منابع طبیعی کشور مهندس یونس ابراهیمی، مهندس عباس کشاورز، دکتر علی محمد طهماسبی بیرگانی و مهندس محمدعلی آذرپیرا تجلیل به عمل آمد.

رضا داوری اردکانی در این مراسم گفت: ما به همکاری و همراهی بیشتر سیاست و علم و قرار دادن علوم در جایگاه خاصی که در جامعه باید داشته باشد، نیاز داریم. تاریخ رابطه علم و کشاورزی در چند سال اخیر تاریخ چندان خوشایندی نیست. ما علم را وارد کشاورزی نکردیم بلکه در رسم و آیین کشاورزی دخالت کردیم زیرا نمی‌­دانستیم که با کشاورزی چه کنیم.

وی ادامه داد: گاهی هم می­‌گفتند که ما به کشاورزی نیاز نداریم بلکه باید کشور را صنعتی کنیم و محصولات کشاورزی مورد نیاز را با قیمتی ارزان از خارج وارد کنیم! پیداست که چنین تلقی­‌هایی چه لطمه­‌ای به کشاورزی ما وارد کرده است.

رئیس فرهنگستان علوم افزود: در پنجاه ـ شصت سال اخیر ما غافل بودیم که چگونه کشورمان دارد خشک می­‌شود و اگر کسی هم تذکری می­‌داد گوش نمی­‌کردیم. اکنون هم با اینکه رودخانه­‌ها و دریاچه­‌ها و باتلاق­‌هایمان خشک شده است، هنوز مُسرِف­‌ترین کشورها در مصرف بی­‌رویه یا اتلاف آب هستیم و ما به جایی رسیده‌­ایم که دیگر نمی‌توانیم به آینده آب و نانمان بیاندیشیم، زیرا این نان و آب دارد قطع می­‌شود ولی این اندیشه فقط در میان جمع دانشمندان و معلمان کم و بیش پیش آمده است و رسم اسراف دست­‌نخورده باقی مانده است.

این اندیشمند برجسته کشور درباره اسراف بیش از حد در کشورمان گفت: این رسم را با دستورالعمل اداری نمی­‌توان تغییر داد بلکه باید به فکر ایجاد خودآگاهی در مردم بود. مردم هم باید بدانند که فردا ممکن است زمان قحط آب و نان باشد و داشته کنونی را بیهوده مصرف و تلف نکنند.

وی در پایان اذعان کرد: کاری که ما می­‌توانیم بکنیم یکی این است که بر لزوم پیوند علم با جامعه و بهره­‌برداری از اطلاعات مهندسی در کار کشاورزی تأکید کنیم و وظیفه دیگری که داریم این است که به بالا بردن سطح آگاهی مردم نسبت به آنچه واقع شده است و پیش­ می­‌آید کمک کنیم.

در این مراسم عباس شریفی تهرانی رئیس گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم، عباسعلی زالی وزیر اسبق جهاد کشاورزی، عیسی کلانتری وزیر اسبق جهاد کشاورزی و دبیرکل خانه کشاورز، اسکند زند معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان، تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خداکرم جلالی معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان جنگل­‌ها، مراتع و آبخیزداری نیز به ایراد سخنرانی پرداختند.